در کنفرانس خبری که در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت برگزار گردید، مسئولان د افغانستان بانک گزارش اجراأت یک سال گذشته را ارائه کردند.
اتخاذ سیاست پولی افغانستان و سیاست ارز و ترتیب اسعار، نگهداری و ادارۀ ذخایر رسمی کشور، چاپ، ضرب و نشر پول، صدور و ثبت جواز به بانکها و موسسات مالی غیر بانکی، تطبیق قوانین و مقررات بانکی، و مدیریت، انکشاف و تقویت سیستم مالی و بانکی کشور از اولویتهای مبرم این اداره میباشد.
به گفته مسئولان، د افغانستان بانک در یک سال گذشته، از رهگذر تطبیق سیاسیتهای پولی موثر، از ارزش افغانی در برابر ارزهای خارجی حفظ کرده، ضمن دستیابی به اهداف تعیین شده در خصوص کنترول تورم گامهای موثری برداشته است.
مسئولان می افزایند، در یک سال گذشته، بالاثر سعی و اهتمام پیگیر د افغانستان بانک، ارزش افغانی در برابر دالر امریکایی ۱۷.۲۵ درصد افزایش یافته است.
به گفته این اداره، محدودیتها بر سپردههای مشتریان در هفته در حسابهای افغانی از ۷۰ هزار به ۱۵۰ هزار و در ماه از ۲۵۰ هزار به ۵۰۰ هزار افغانی و همچنان در حسابهای دالری در هفته از ۱۰۰۰ دالر امریکایی به ۲۰۰۰ دالر امریکایی و در ماه از ۳۰۰۰ دالر امریکایی به ۶۰۰۰ دالر امریکایی افزایش یافته است.
مسئولان میگویند، در یک سال گذشته، د افغانستان بانک مبلغ ۷ میلیارد و ۱۸۶ میلیون و ۵۴۴ هزار افغانی بانک نوتهای مندرس را از مرکز و ولایات جمعآوری و حریق نموده و بانک نوتهای جدید را در بازار به منظور حل مشکلات در داد و ستد تزریق کرده است.
به گفته مسئولان د افغانستان بانک، قانون میکانیزه ساختن صرافیها و عرضه کنندهگان خدمات پولی از سوی زعیم امارت اسلامی افغانستان عالیقدر امیرالمومنین (حفظه الله) توشیح گردید که در پرتو آن گامهای مهم در تنظیم، معیاری سازی و میکانیزه کردن فعالیت موسسات مالی غیر بانکی برداشته شده است.
مسئولان میافزایند، در جریان یک سال اخیر، ۱۴۹ جواز برای صرافیها و شرکتهای خدمات پولی صادر شده، که رقم مجموعی صدور جوازها به ۱۷۸۰ میرسد.
مسئولان میگویند، استراتیژی ملی استفاده از پول الکترونیکی تدوین گردیده، ۵ موسسه پول الکترونیکی جواز فعالیت دریافت نموده، و ۱۲۵۸ دستگاه کارت خوان (POS) در فروشگاهها، رستورانتها، شفاخانهها و ادارات دولتی و خصوصی نصب گردیده است.
به گفته این اداره، حفظ نرخ تورم در حد مطلوب اعتماد بیشتری به افغانی و بهبود وضعیت اقتصادی افغانستان را فراهم کرده و این خود نشان میدهد که بانک مرکزی در مدیریت تغییرات اقتصادی کشور نقش مهم و اساسی ایفا میکند.
مسئولان میافزایند، د افغانستان بانک به عنوان نهاد ناظر بر نظام بانکی کشور، از فعالیتها و سلامت مالی بانکها نظارت به عمل آورده، چنانچه، با تدوین قوانین و مقررات بانکی، بازرسی و ارزیابی وضعیت مالی و نقدینگی بانکها، رفع ضعفها و ارائه طرحهای اصلاحی در راستای تضمین ثبات و امنیت سیستم بانکی کشور تلاشهای پیگیر انجام داده است.
به گفته این اداره، در یک سال گذشته، ۵ بررسی پیگیری، ۲ بررسی هدفمند و ۱۲ بررسی غیر مترقبه شامل نظارت بر خزانه نقدینگی، ۲۰ بررسی به منظور مبارزه با پولشویی و عواید ناشی از جرایم و همچنان ۱۲۴ بررسی و تحلیل از بانک های تجارتی انجام شده است.
برعلاوه، از ۳۷۷ صرافی و شرکت خدمات پولی نظارت به عمل آمده، ۸ مورد نظارت داخلی و ۶ مورد نظارت خارجی بر موسسات پول الکترونیکی انجام شده و ۷۰۰ سیستم در بانک مرکزی ثبت و بررسی گردیده است.
برمبنای معلومات، در یک سال گذشته، د افغانستان بانک تسهیلات لازم را در خصوص افتتاح حسابهای انفرادی، سپردههای اولیه، فعال ساختن حسابهای غیر فعال، و هزینههای سالانه حسابهای انفرادی و شرکتها به میان آورده است.#