کنفرانس ملی کار با حضورداشت معاونین سیاسی و اداری ریاست الوزراء امارت اسلامی افغانستان در قصر سلام خانه ارگ افتتاح گردید.
کنفرانس متذکره که به ابتکار وزارت کار و امور اجتماعی برگزار شده بود، در آن برعلاوۀ معاونین ریاست الوزراء، شماری از اعضای کابینه، نمایندگان سکتور خصوصی، علمای کرام، نمایندگان سازمان های بین المللی و استادان پوهنتون ها اشتراک داشتند.
ابتدا ملا عبدالمنان عمری سرپرست وزارت کار و امور اجتماعی، ضمن خوش آمدید به اشتراک کنندگان، در مورد اهداف کنفرانس متذکره معلومات داده، گفت که امارت اسلامی به مشکلات مردم توجه دارد و در تمام نقاط کشور به گونۀ مستقیم و غیر مستقیم زمینه کار را برای هموطنان فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه بیکاری و فقر در کشور نیاز به مبارزۀ هماهنگ و مشترک تمام ادارات دارد، گفت که این کنفرانس برای ما مهم است و تلاش می کنیم در هماهنگی با ادارات مربوطه، سکتورهای صنعت، استخراج معادن، زراعت و سایر بخش ها، زمینه های بیشتر کاری را برای مردم فراهم سازیم.
متعاقبا الحاج داکتر ملا عبدالواسع رئیس عمومی دفتر مقام عالی ریاست الوزراء ضمن قدردانی از برگزار کنندگان کنفرانس متذکره، گفت که پالیسی امارت اسلامی اقتصاد محور است و دین مقدس اسلام نیز تمام مسلمانان را به کسب روزی حلال تشویق می کند.
سپس موصوف پیام رئیس الوزراء امارت اسلامی افغانستان را در پیوند به کنفرانس ملی کار قرائت نمود که در آن آمده است: بیکاری و فقر یکی از جدی ترین مشکلات جامعه ما می باشند که محصول چهار و نیم دهه جنگ و مداخله بیگانگان بوده و برای امارت اسلامی افغانستان به میراث مانده اند.
رئیس الوزراء امارت اسلامی در پیام خویش از دست اندرکاران سکتور خصوصی خواست که از ماحول بهتر کاری و زمینه های سرمایه گذاری که از سوی امارت اسلامی فراهم شده است، استفاده سالم نمایند و در ساحات مورد نیاز فعالیت های خویش را توسعه دهند تا به گونه مشترک مبارزه با فقر و بیکاری آن طوری که ایجاب می نماید، صورت گیرد.
محترم رئیس الوزراء در این پیام از سازمان های کمک رسان و کشورهای که با افغانستان در زمینه کار و اشتغالزایی توافقات و همکاری دارند، خواست که به مردم افغانستان در این شرایط خاص در زمینه های کاریابی و استخدام کارگران کمک نمایند.
بعداً محترم مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی ریاست الوزراء طی صحبتی گفت که امارت اسلامی بخاطر رفع تمام مشکلات مردم متعهد می باشد. وی افزود که بیکاری عوامل مختلف از جمله جنگ دوامدار، اشغال، کمبود قوای بشری، اقتصاد مافیایی و جرمی و عدم دسترسی محصولات افغانستان به مارکیت های مناسب دارد که امارت اسلامی با تدبیر خوب و درک مسئولیت، در این راستا مبارزه موثر انجام داده است.
وی خاطرنشان کرد که امارت اسلامی با وجود محدودیت ها، برای عوامل بیکاری راه حل های جدید یافته است، راه های ترانزیتی را باز کرده، با کشورهای همسایه و منطقه روابط حسنه را تحکیم نموده و برای سکتور خصوصی زمینه سرمایه گذاری و سهولت های لازم را فراهم کرده است.
معاون سیاسی ریاست الوزراء گفت که تا اکنون امارت اسلامی در بخش های مختلف برای هموطنان زمینه کار را ایجاد نموده و با کشورهای همسایه و عرب در تفاهم است تا کارگران مسلکی و نیمه مسلکی افغان را جهت کار به آن کشورها اعزام نماید.
متعاقباً شیخ نورالحق انور رئیس عمومی ادارۀ امور طی سخنانی گفت که امارت اسلامی در بخش مدیریتی توانسته افراد دارای تجربه با سابقه اکادمیک را در وظایف بگمارد، در ادارات فضای رقابت سالم حاکم است و افراد بر اساس اهلیت و شایستگی مقرر گردیده اند.
سپس مولوی هدایت الله بدری سرپرست وزارت معادن و پترولیم، مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه، نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت، مولوی عطاالله عمری سرپرست وزارت زراعت، آبیاری، مالداری، قاری دین محمد حنیف سرپرست وزارت اقتصاد و شیخ ندا محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی در مورد کارکردهای ادارات مربوطه شان در زمینه کاریابی و اهمیت این کنفرانس، معلومات ارائه کردند.
آنان ضمن اینکه خواهان همکاری جامعه بین المللی در عرصه اشتغال زایی در افغانستان شدند، گفتند که بلندبردن سطح تولیدات، ایجاد فرصت ها کاری از طریق فعالیت فابریکه ها، کاهش در تورید و قیمت کالا و توسعه روابط تجارتی با شرکای منطقوی و بین المللی، افغانستان را به مسیر امن ترانزیتی مبدل ساخته است.
مسئولین متذکره با اشاره بر اینکه کار کردن راه خیر و نجات است و حضرت محمد صلی الله و علیه و سلم بر کار و تلاش تاکید داشته، خاطرنشان کردند که با پیروزی امارت اسلامی در زمینه کاریابی و تطبیق پروژه های زیربنایی پیشرفت های چشمگیری صورت گرفته است و سکتورهای زراعت، صنایع، تجارت، مخابرات، تعلیمات و صنایع دستی نقش مؤثری در زمینه اشتغالزایی دارند و باید در راستای تقویت بیشتر آنها توجه شود.
آنان گفتند که تلاش می کنیم زمینه کار و سرمایه گذاری را برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی فراهم سازیم، از تمام تاجران می خواهیم که محصولات داخلی را در کشور پروسس نموده و به خارج صادر نمایند و در همکاری با سکتور خصوصی در بخش کاریابی تلاش های خستگی ناپذیر می نماییم.
در این کنفرانس داکتر رامین بهزاد رئیس سازمان بین المللی کار در افغانستان، گفت که سازمان بین المللی کار روی بخش های اشتغالزایی، تقویت تشبثات، تضمین کار و مصئونیت اجتماعی تمرکز دارد.
وی با بیان اینکه سازمان بین المللی کار با افغانستان همکاری های خویش را ادامه می دهد، گفت: در این اواخر ما تلاش نموده ایم تا مهارت های محلی را انکشاف دهیم و به این باور هستیم که فراهم آوری زمینه کار برای مردم فقر را کاهش می دهد.
به همین ترتیب محمد یونس مومند رئیس اتاق تجارت و سرمایه گذاری و انجنیر نورالدین فاروقی یکتن از نمایندگان اتحادیه کارگران در صحبت های شان ضمن ابراز خرسندی از تامین امنیت در کشور، گفتند که افغانستان معادن طبیعی فراوان دارد و باید از آن استفاده مشروع و مؤثر صورت گیرد. آنان ابراز امیدواری کردند که قوای بشری در مطابقت به تقاضای بازار کار تربیت و به جامعه تقدیم شوند.
در این کنفرانس، پوهنیار وحیدالله فریادی استاد پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل مقالۀ خویش را تحت عنوان “مزیت نسبی درتولید و صادرات محصولات زراعتی؛ فرصتی برای اشتغالزایی در افغانستان” قرائت کرد.
گفتنی است که کنفرانس ملی کار فردا نیز ادامه خواهد داشت و در آن معاونین اقتصادی و اداری ریاست الوزراء سخنرانی می کنند، کمیته های کاری نتایج بحث های شان را ارائه می نمایند، مقالات علمی و تحقیقاتی قرائت می گردد و موافقتنتامه ها میان ادارت مختلف امارتی به امضاء خواهد رسید.