دومین روز کنفرانس ملی کار به ابتکار وزارت کار و امور اجتماعی که در آن محترمین معاونین ریاست الوزراء امارت اسلامی افغانستان، شماری از اعضای کابینه، تعدادی از نمایندگان ادارات امارتی، سکتور خصوصی و نهادهای ملی و بین المللی اشتراک داشتند، قبل از ظهر امروز در قصر سلام خانۀ ارگ برگزار شد.
ابتدا محترم ملا عبدالغنی برادر آخند معاون اقتصادی ریاست الوزراء امارت اسلامی افغانستان طی سخنرانی، ابتکار وزارت کار و امور اجتماعی را بخاطر تدویر کنفرانس ملی کار تقدیر کرد و ضمن ابراز اطمینان از همکاری خویش، از سایر وزارت ها و ادارات خواست که در زمینه کاریابی با وزارت کار و امور اجتماعی همکاری نمایند.
وی گفت که با توجه به موقعیت کشور ما، امارت اسلامی تلاش می کند که افغانستان را به نقطه وصل آسیای مرکزی و جنوبی مبدل سازد، تولیدات خود را افزایش داده و در بخش های تجارت، انرژی، ترانزیت و خط آهن برای سرمایه گذاران سهولت های زیادی را فراهم کرده است. وی افزود که در نتیجه سرمایه گذاری ها کاریابی بیشتر و تعداد زیادی از هموطنان مصروف کار خواهند شد.
معاون اقتصادی ریاست الوزراء خاطرنشان کرد که امارت اسلامی برای از بین بردن بیکاری، تقویت اقتصادی، خودکفایی و ایجاد فرصت های شغلی، پروژه های زیادی را روی دست دارد و باور دارم که در بخش های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی پیشرفت های قابل ملاحظه به وجود خواهد آمد. وی بالای جامعه بین المللی صدا کرد که محدودیت ها بر افغانستان را دور ساخته و با امارت اسلامی تعامل مثبت نمایند.
سپس محترم مولوی عبدالسلام حنفی معاون اداری ریاست الوزراء با تشکر از وزارت کار و امور اجتماعی، گفت که هدف این کنفرانس از بین بردن عوامل بیکاری در کشور است و ما همه تلاش می کنیم تا برای مردم خود شغل دوامدار ایجاد کنیم.
محترم مولوی عبدالسلام حنفی با اشاره به دستآوردها و پیشرفت های امارت اسلامی در عرصه های مختلف، گفت که با وجود این نمی توان فقر و بیکاری موجود را انکار کرد و بحیث نظام حاکم و مسئول، این را مسئولیت درجه یک خود میدانیم که با تمام توان در برابر آن مبارزه سالم نماییم و از طریق تطبیق پروژه ها در سکتورهای مختلف برای هموطنان زمینه های بهتر و بیشتر کاری را فراهم کنیم.
همچنان محترم مولوی محمد یعقوب مجاهد سرپرست وزارت دفاع ملی، گفت که تدویر این کنفرانس از سوی وزارت کار و امور اجتماعی یک ابتکار بزرگ است، زیرا کاریابی و پیدا کردن نفقه اکنون بزرگترین نیاز مردم کشور می باشد و امید است که این وزارت با برداشتن گام های استوار، مشکل بیکاری افغان ها را حل نماید.
موصوف افزود که با تامین امنیت سرتاسری در کشور، زمینۀ کار و سرمایه گذاری فراهم شده است و ما تلاش می کنیم تا برای تاجران، سرمایه گذاران و تمام هموطنان امنیت را تامین و برای آنان فضای مطمئن را فراهم نماییم. نیروهای امنیتی در این بخش مسئولیت های خویش را به گونه درست ادا می کنند.
بعداً محترم الحاج خلیفه سراج الدین حقانی سرپرست وزارت امور داخله در سخنرانی خویش، گفت که کنفرانس مذکور بخاطر این تدویر یافته تا به مردم اطمینان دهیم که ما بخاطر زندگی بهتر آنان تلاش می کنیم. افغانستان برای هیچ کسی تهدید نیست و دفاع و حراست از این خاک مسئولیت ما می باشد.
موصوف افزود که افغانستان در نیم قرن گذشته در نابسامانی و بحران قرار داشت، اما با نصرت الله متعال و برکت جهاد و فداکاری های مردم ما، اکنون افغانستان آزاد و مستقل است و وضعیت و امنیت کنونی آن نسبت به بسیاری از کشورها بهتر می باشد.
بعداً محترم مولوی محمد یونس آخندزاده سرپرست وزارت انکشاف دهات طی سخنانی، بالای تاجران و مؤسسات ملی و بین المللی صدا کرد که در کنار انجام فعالیت ها و پروژه های شان، منافع افغان ها را نیز در نظر داشته باشند. وی افزود که امیدوارم کاریابی بیشتر گردد و ما از روی مسئولیت برای مردم کار پیدا میکنیم. همچنان موصوف از همکاری خویش با وزارت کار و امور اجتماعی اطمینان داد.
به همین ترتیب محترم مولوی عبداللطیف سرپرست وزارت انرژی و آب گفت که فراهم آوری اسباب کار و معیشت مسئولیت نظام است و مسئولین امارت اسلامی شب و روز در این بخش مصروف خدمت اند. وی افزود که وزارت انرژی و آب ضمن تکمیل کار نیمه تمام چهار بند بزرگ، در بخش آب پیشرفت های زیادی داشته و برای تعداد زیادی از مردم زمینه کار را فراهم کرده است.
سپس محترم الحاج خلیل الرحمن حقانی سرپرست وزارت مهاجرین و عودت کنندگان طی سخنرانی، گفت که کاریابی در کشور یک نیاز مبرم است. با فراهم کردن زمینه های کاری هم وطن آباد می شود و هم راه بدست آوردن نفقه برای هموطنان مساعد می گردد. وی افزود که تمام ادارات، سکتورخصوصی و شرکت ها برای هموطنان ما در بدل کار کمک و فرصت های کاری را فراهم سازند.
مولوی احمدجان بلال رئیس عمومی شرکت های امارتی، گفت که شرکت های امارتی به اساس فرمان عالیقدر امیرالمومنین حفظه الله از سوی یک نهاد واحد اداره می شود و هدف آن فعال سازی دوباره شرکت های غیر فعال و احیای فابریکه ها و تصدی های ویران شده می باشد که در این بخش پیشرفت های زیادی صورت گرفته است. وی افزود که با در اختیار قراردادن یک میلیون جریب زمین بخاطر ایجاد کمپلکس زراعتی در کانال قوش تپیه، برای صدهزار تن زمینه کاری و تسهیلات فراهم شده است.
موصوف خاطرنشان کرد که شرکت ها و تصدی های دولتی از ابتدا برای کاهش میزان فقر و بیکاری، افزایش عواید ملی، خودکفایی، خدمات، ترانسپورت، تجارت و تمویل بودجۀ ملی، نقش مهم دارند.
همچنان در مراسم اختتامیه کنفرانس ملی کار با حضورداشت محترم ملا عبدالغنی برادر آخند معاون اقتصادی و مولوی عبدالسلام حنفی معاون اداری ریاست الوزراء تفاهمنامه های همکاری میان وزارت کار و امور اجتماعی و ادارات مختلف، امضا و تبادله گردید.
سپس نمایندگان هشت گروپ کاری به شکل نوبت وار، نتایج بحث ها و پیشنهادات گروپ های مربوطه شان را با اشتراک کنندگان کنفرانس ملی کار شریک ساختند.
در اخیر، محترم مولوی محمد زاهد احمدزی معین وزارت کار و امور اجتماعی، قطعنامۀ کنفرانس ملی کار را که در ۳۲ ماده ترتیب و در آن بر کاهش فقر و بیکاری، ایجاد فرصت های کاری مناسب، دسترسی هموطنان به کار معیاری، خودکفایی، توسعه اقتصادی، هماهنگی میان سکتور تولیدی و خصوصی در بخش های زراعت، صنعت، تجارت و معادن و فراهم آوری تسهیلات لازم برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی تاکید صورت گرفته بود، قرائت نمود.